Kotivideoiden editointi

Kotivideoiden editointi

Videoeditointi on videoiden leikkaamista eli otosten järjestämistä esityskelpoiseen muotoon. Joskus sillä ei ole niin väliä editoidaanko nauhoja, koska kuvaaja on jo kuvausvaiheessa valikoida ja poistaa turhat otokset.  Videoiden editointia kannattaa todella harkita, jos huomaa että kamera on jäänyt vahingossa päälle ja videointi on taltioinut kuvaajan omat kengät, eikä hääparin kakun leikkaamista. 

Editoinnin tehtävänä on tehdä kuvamateriaalista katsottavaa. Voi miettiä onko 30 minuutin otos turistibussin ikkunasta nonstopina mukavaa katsoa uudestaan? Voisiko otosta hivenen leikata ja samalla lyhentää taltiointia? Leikkaamisen yhteydessä videota voidaan jaksottaa esim. väliotsikoilla, joka helpottaa katsojaa muistamaan mistä tapahtumassa oli kyse. Erilaiset otosten väliset siirtymät rytmittävät omaa kotivideota parhaimmillaan kuin oikeaa elokuvaa. Niitä tarvitaan.

Editoinnissa puututaan myös videon äänimaailmaan. Ulkona kuvattujen kotivideoiden yleisin ongelma liittyy tuulen kohinaan. Tällaista videota on vaikea seurata, koska kohina kuulostaa korvissa ikävältä. Kannattaakin miettiä, onko ääniraita välttämätön säilyttää? Editoinnissa taustakohinaa voidaan pienentää tai poistaa se kokonaan. 

Hinnoittelu (karkea arvio)

Täsmällinen hinnoittelu on mahdotonta, koska jokainen työ on erilainen riippuen siitä kuinka paljon halutaan editoida. Pitää muistaa, että kotivideoista ei saa tehtyä peruseditoinnilla elokuvia.