Valokuvien korjaukset

Yksittäiset kuvat / perusretusointi

1.

Alkuperäinen kuva vuodelta 1973. Kuva on jo pahasti kellertynyt. Kuvakoko 8,6 x 8,8 cm. Kuva skannattin siten, että siitä olisi mahdollisuus tulostaa 16,6 x 17 cm kokoinen paperikuva.

Digitaalisessa muodossa kuvan resoluutio on 1956 x 2008 px. Joten kuvaa voi käyttää monipuoisesti digitaalisessa ympäristössä.

2.

Kuvasta on poistettu keltaisuus ja kuvaa on hivenen tarkennettu

Huom! Mikäli alkuperäinen kuva on epätarkka, sitä voidaan jonkin verran tarkentaa..

3.

Kuvaan on palautettu alkuperäiset värit ja kuva on myös suoristettu.

Valokuvan yksilöllinen retusointi

1.

Kuva on  vuodelta 1945. Kuvakoko 5,2 x 8,2 cm. Kuva skannattiin puolet suuremmaksi kuin alkuperäinen. Ei minkäänlaista kuvankäsittelyä.

2.

Kuvaa on hivenen tarkennettu. Samalla myös kuvassa olevat epätarkkuudet nousevat selkeästi esille.

3.

Kuvaa on vahvasti filtteröity, taustaan on jäänyt vielä pieniä halkeamia ja vaaleita pisteitä.

4.

Kuvan taustasta on poistettu epätarkkuudet. Musta-valko kuva on nyt valmis. 

5.

Edellisestä kuvasta on tehty värikuvaversio. Kuvan tekemiseen meni noin 30 min. Kuvasta voidaan teetättää 9,97 x 15,86 cm kokoinen paperikuva. Tällainen kuva sopii hyvin lahjaksi.

Digitaalisen kuvan koko on 1178 x 1874 px.

Kuinka paljon kuvia kannattaa käsitellä?

Kuvia käsitellään aina tarpeen mukaan. Jokainen kuva on yksilöllinen myös teknisen toteutuksen kannalta. Huonosti otetusta valokuvasta ei saa luontevasti tehtyä loistokasta valokuvaa. Oheinen esimerkki (kuvat 1-5) näyttää mihin kuvankäsittelyllä voidaan puuttua. Pääsääntöisesti ideamme on dokumentoida muistoja, ei muuttaa niitä. (Emme tee esim. esteeteettisiä muutoksia ihmisen kehoon). Joten mieti kuinka paljon haluat, että kuvia käsitellään. Kuvan digitointi antaa kuvalle elinaikaa. 

Valokuvien retusointi on yksilöllistä ja siihen liittyvät päätökset kannattaa tehdä tapauskohtaisesti. Retusointi voi käsittää esimerkiksi värien korjaamista, terävöitystä, valotuksen säätämistä tai esineiden tai henkilöiden poistamista kuvasta.

Retusointi on yleensä tarkoitettu parantamaan kuvan laatua ja korjaamaan mahdollisia virheitä. Jos retusointi tehdään huolellisesti ja harkiten, se voi tuoda valokuvaan lisäarvoa ja saada sen näyttämään entistä paremmalta. Kuitenkin, liiallinen retusointi voi muuttaa kuvan alkuperäistä sisältöä ja luonnetta, mikä voi olla haitallista, jos tavoitteena on säilyttää kuva aitona ja autenttisena.

On tärkeää harkita, mikä on retusoinnin tarkoitus ja milloin se on tarpeellista. Esimerkiksi henkilökuvien retusointi voi olla hyödyllistä poistamalla pieniä ihovirheitä tai silmäpusseja, mutta jos henkilöiden ulkonäköä muutetaan liikaa, se voi vaikuttaa epäluonnolliselta ja vähentää kuvan aitoutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että valokuvien retusointi kannattaa tehdä harkiten ja tavoitteena on parantaa kuvan laatua. Kuvan alkuperäistä sisältöä ja luonnetta tulisi kunnioittaa, ja liiallista retusointia tulisi välttää.